religies

Canna geschiedenis | cannabis in religies


We hebben het al gehad over hoe en waar cannabis is ontstaan. Maar wist je dat het groene goedje in verschillende religies al eeuwen gebruikt wordt als heilig kruid? We noemen het natuurlijk niet voor niks geestverruimend! Veel religies geloofden dat cannabis een soort toegangspoort tot het goddelijke was. Hieronder kun je alles lezen over hoe de bekendste religies van de wereld cannabis toegepast hebben in hun geloofsbelijdenis, maar ook bij welke religies het zelfs verboden werd.

Hindoeïsme

Het medicinale en religieuze gebruik van cannabis in India is waarschijnlijk al begonnen in 1000 v.C. Volgens het Hindoeïsme is cannabis het favoriete voedsel van de god Shiva. Mede daardoor wordt er bij bepaalde Indiase religieuze ceremonies Bhang gedronken. Het verhaal gaat dat de goden door een melkoceaan roerden op zoek naar een elixer (Amrita) dat hen onsterfelijk zou maken nadat ze waren vervloekt. Toen ze dat gevonden hadden en ermee wegliepen morsten ze af en toe wat van het goedje. Overal waar op aarde een druppeltje van dit elixer terechtkwam gebeurde een mirakel. Helaas kwam er naast het elixer ook een vergif mee dat de hele schepping zou kunnen vernietigen. De god Shiva aarzelde niet en dronk het gif op, alleen bleef het hangen in zijn keel waardoor die blauw werd. De godin Parvati brouwde Bhang voor Shiva waardoor hij genas. Hij was daar zo van onder de indruk dat hij Bhang uitriep tot zijn favoriete voedsel en werd hij bekend als de heer van Bhang.

Bhang is een drankje gemaakt van noten, zoals amandelen en pistache noten, maanzaad, peper, gember en suiker dat wordt gemengd met cannabis en gekookt wordt in melk. Soms gebruikt men ook yoghurt in plaats van melk. Naast het typische Bhang wordt cannabis in India ook op de voor ons meer vertrouwde manier gebruikt. Ganja is de hindi-term voor wat wij wiet zouden noemen. En Charas is de hindi-variant van hasj. Beiden worden traditioneel gerookt in een rechte aardewerken pijp, genaamd een chillum.

Ook in de Atharvaveda, een van de vier Veda’s (heilige schriften) van het Hindoeïsme, kom je cannabis tegen. Cannabis is volgens dit heilige schrift één van de vijf heilige planten van Indië. Deze geschriften zijn vermoedelijk al samengesteld tussen 2000 en 1400 v.C. Het verband tussen Hindoeïsme en cannabis gaat dus way back!

Boeddhisme

Ook het Tantrisch Boeddhisme, een stroming binnen het boeddhisme in o.a. Tibet en Nepal kent een lange traditie van het gebruik van cannabis voor religieuze doeleinden. Er wordt gezegd dat Boeddha leefde op slechts 1 hennepzaadje per dag op weg naar zijn verlichting. Men dacht dat je bewustzijn vergroot werd wanneer je de plant consumeerde, (cannabis is nou eenmaal een geestverruimend middel). Daarom werd cannabis gebruikt tijdens ceremonies, gebeden en meditaties.

Het boeddhisme leeft Vijf Voorschriften na. In de vijfde voorschrift wordt beschreven dat “men moet afzien van het gebruik van verdovende middelen als alcohol en drugs, welke leiden tot onachtzaamheid.” Toch wordt cannabis vaak niet gezien als verdovend middel maar als geneesmiddel! Waarmee cannabis aan dit verbod op verdovende middelen ontsnapt. Daar komt bij dat deze voorschriften worden gezien als leefregels en geen geboden omdat de Boeddha ze niet oplegt of je beveelt je eraan te houden.

Taoïsme

Een van de vroegste religies waarbij cannabis werd gebruikt is het Taoïsme. Deze Chinese religieuze stroming streeft de harmonie en balans van alle dingen in het universum na, wat wordt gesymboliseerd door het yin en yang symbool. Taoïstische sjamanen gebruikten het om te communiceren met geesten en om de toekomst te voorspellen. Maar cannabis werd binnen dit vroege Taoisme ook geprezen om haar medicinale eigenschappen. 5000 jaar geleden raadde de Chinese keizer Shen Nung cannabis aan bij onder andere malaria, beriberi, verstopping, reumatische pijnen en vrouwenkwalen. Shen Nung was blijkbaar ook een ervaren boer met een brede kennis van planten. Hij was er van overtuigd dat de vrouwelijke plant de meeste potentie had op het gebied van medicijnen.

Christendom

Over het algemeen is men er van overtuigd dat het christendom niet veel heeft met cannabis. Toch zijn er ook wetenschappers die denken dat ook het christendom een heel oude band heeft met dit plantje. In het oude testament van het Christendom wordt regelmatig gesproken over de plant “kaneh bosm”. Deze plant werd eigenlijk altijd vertaald met kalmoes totdat in 1926 de Poolse etymoloog Sula Benet beweerde dat er een verkeerde vertaling staat in de originele versie van de tekst. Volgens de etymoloog werd cannabis verward met kalmoes. Als ze gelijk heeft is cannabis een veel besproken plantje in de bijbel. Naar aanleiding van haar theorie wordt er veel gespeculeerd of dit opzettelijk verkeerd werd vertaald of niet. Veel christelijke kerken ontmoedigen namelijk de consumptie van cannabis. En het feit dat cannabis dan zou worden geprezen in de bijbel zou deze kerken erg slecht uitkomen!

Jodendom

Ook in het Jodendom zijn de meningen over cannabis verdeelt. Allereerst heb je natuurlijk de bovenstaande discussie over Kaneh Bosm, want het oude testament is ook het heilige schrift (Tenach) van het Jodendom. Ook in de Talmoed, de heilige schriften van eeuwen oude besprekingen van en commentaren op de Tenach wordt wel verwezen naar hennep. Dit gaat voornamelijk over het industriële of het medicinale gebruik ervan. Onlangs geleden hebben archeologen in Israël echter ontdekt dat het Joodse volk ongeveer 3000 jaar geleden cannabis gebruikten bij religieuze ceremonies. Op een altaar in een 2700 jaar oude tempel in Tel Arad lagen resten van een substantie waar 3 cannabiscomponenten in zaten. Volgens deze onderzoekers is de cannabis toentertijd gebruikt om een ‘high’ op te wekken onder de gelovigen.

Israël, de enige Joodse staat ter wereld, is tegenwoordig een grote speler in de medicinale cannabis. Verschillende organisaties in het land zijn internationale voorlopers in het onderzoek naar medicinale cannabis en medicinale wiet is door een Orthodoxe Rabbijn in Israel zelfs officiëel ‘Kosjer’ verklaard.

Islam

Binnen de islam is er veel discussie of cannabisconsumptie verboden of toegestaan is. Het wordt niet expliciet als verboden door de Koran, maar er zijn veel invloedrijke geestelijken die zeggen dat cannabis, net als alcohol, Haram (religieus verboden) zou zijn. Toch is het opvallend dat bijna alle hasj die verkocht wordt in de Nederlandse coffeeshops, geproduceerd wordt in islamitische landen. Er bestaat dus wel degelijk een eeuwenoude band tussen verschillende islamitische culturen en het gebruik van cannabis!

Hasj werd al heel vroeg geconsumeerd door religieuze Persen en Irakezen en al in de elfde eeuw werd hasj steeds populairder in de islamitische samenleving. Sommige Sufis (islamitische monniken) beweerden, net zoals vele Indiase gelovigen 20 eeuwen eerder, dat het gebruik van cannabis je bewustzijn vergrootte, inzichten, vrede en rust en de nabijheid van God bracht. Ze consumeerden hasj daarom ook alleen bij religieuze ceremonies.

In de 13e eeuw beschreef een Spaanse botanist de cultivatie van ‘Konnab Indi’ (Cannabis Indica), wat ook wel hasj genoemd werd bij de lokale bewoners in Egypte. Hij noteerde dat het eten van hasj zorgde voor bedwelming, joligheid en een droomachtige staat. Hij was zover bekend ook de eerste onderzoeker die opmerkte dat cannabis ook zorgde voor geheugenverlies.

Zolang het in kleine hoeveelheden werd gebruikt door de Sufis werd het door de autoriteiten in de Arabische gebieden niet als een probleem gezien. Maar door de snel groeiende populariteit van hasj werd het gebruik van hasj gezien als een bedreiging voor de samenleving. Het eerste officiële verbod op het gebruik van cannabis van de wereld werd in de 14e eeuw ingesteld door de Arabische sjeik Soudoun Sheikouni. Maar ondanks dat ze door het te verbieden het gebruik van hasj tijdelijk konden verminderen is het nooit gelukt om het volledig te onderdrukken. In deze vroege tijden werd het gebruik van hasj werd geassocieerd met de armen en mensen van lage klassen. Cannabis was namelijk goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. En een gram hasj is nu eenmaal effectiever dan een glas wijn.

Islamitische juristen, politici, historici, theologen, poëten en verhalenvertellers hebben eeuwenlang gediscussieerd over de voor- en nadelen van cannabis. En ook in de huidige samenleving proberen islamitische leiders het gebruik van hasj te beperken onder hun mensen. Maar de landen met de grootste productie van hasj in de wereld zijn nog steeds islamitisch, met Marokko als wereldmarktleider.

Rastafari

De religie die misschien wel het meest wordt geassocieerd met het gebruik van cannabis is het Rastafari geloof. Deze ideologie is pas een halve eeuw oud en heeft wereldwijd ongeveer een miljoen aanhangers. De rasta’s gebruiken cannabis om lichaam en geest te reinigen. Volgens de Rastafari verhoog je je bewustzijn en verdwijnen negatieve energieën. Het wordt voornamelijk gebruikt tijdens de twee belangrijkste rituelen: reasonings en nyabingi. Bij reasonings wordt er cannabis gerookt en gediscussieerd terwijl bij de nyabingi wordt gedanst tijdens feestdagen en speciale gelegenheden. Het rasta geloof heeft natuurlijk wereldwijde bekendheid gekregen door de reggaemuziek, met Bob Marley als bekendste exponent. En nog steeds lenen blowers wereldwijd symbolen en elementen uit de rasta cultuur uit liefde voor de plant.

Het plantje wordt al eeuwen gebruikt en veel mensen hebben er op religieus en spiritueel vlak veel baat bij gehad. Bijna in alle religies wordt cannabis niet als schadelijk gezien wanneer deze wordt gebruikt voor religieuze, esoterische of medicinale doeleinden. Maar als je gewoon stoned wil zijn ‘omdat het kan’, is het misschien wel een mystieke ervaring maar wellicht wat minder religieus.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om de inhoud van onze website te personaliseren en het verkeer te analyseren. Hieronder kan je aangeven wat je voorkeuren zijn.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen
https://thegrasscompany.nl/wp-content/uploads/2021/02/grav-DTNYPsP62_Y-unsplash.jpg