tabak

Cannabis vs tabak


In Europa draaien we meestal een jointje met een combinatie van tabak en cannabis. In de VS en Canada is dit daarentegen echt een ‘no go’. Daar rookt men nagenoeg altijd pure wiet. Waarschijnlijk komt dit doordat men in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw in Europa bijna uitsluitend hasj rookte, die vanuit Afrika en uit Arabische landen geïmporteerd werd naar landen waaronder Nederland. Terwijl men in Noord-Amerika voornamelijk lokaal gekweekte wiet tot hun beschikking hadden. De Europeanen deden hun hasj buiten hasjpijpjes vaak ook in sigaretten die ze toch al rookten (men was zich namelijk nog amper bewust van de gevaren van tabak). Tijdens de verdere opkomst en ontwikkeling van de cannabiscultuur zijn deze gewoonten nooit meer verandert. De Amerikaan rookt zijn cannabis puur en de Europeaan mixt het met tabak. Het komt niet vaak voor, maar in dit specifieke geval is de Amerikaanse cultuur veel gezonder dan die van Europa.

Tabak

Tegenwoordig zijn we allang bekend met alle negatieve effecten en klachten van tabak. Het staat natuurlijk voorop dat alle rook schadelijk is voor je lichaam, dus ook cannabisrook. Denk hierbij aan teer, koolmonoxide etc. Alhoewel cannabis niet zo schadelijk is als tabak beschadigt het toch de bronchiën van de longen wat kan zorgen voor kortademigheid. Toch lijken de risico’s van complicaties aan je longen bij regelmatig gebruik van cannabis relatief klein en veel lager in vergelijking met tabaksrook. Wanneer cannabis wordt gemengd van tabak neemt de kans op verslaving ook toe. Het zou dus kunnen dat je meer gaat blowen omdat je lichaam eigenlijk de nicotine van de tabak mist.

Bijna alle Europese studies over cannabis gaan over het blowen waarbij cannabis gemengd wordt met tabak in plaats van het pure roken van cannabis. Hierdoor is het moeilijker om de werkelijke gezondheidseffecten van cannabis te meten. In het Global Drug Survey Key Findings Report van 2019 staat dat meer dan 70% van de deelnemers van het onderzoek in Nederland cannabis mengt met tabak.

Nu het tabaksverbod van kracht is in alle horeca in Nederland wordt men steeds meer ‘gedwongen’ om afstand te nemen van de sigaret. In onze shops bieden we verschillende mogelijkheden aan om cannabis te consumeren zonder tabak. Zo hebben we op elke tafel een potje GreenGo tabaksvervanger staan en hebben we verschillende leenvaporizers die je kunt gebruiken in de shop.

Gezonder cannabis consumeren

We raden eigenlijk iedereen aan, met name de regelmatige cannabisgebruikers, om van roken over te stappen op vapen. Een vaporizer verbrand de cannabis niet, maar het verdampt alleen de werkzame stoffen. Hierdoor krijg je niet de giftige rookdampen binnen maar alleen de cannabinoïden die zorgen voor het stonede of high gevoel. Deze manier van cannabisconsumptie is een stuk minder schadelijk dan het klassieke roken.

Wanneer je helemaal niks meer wilt inhaleren maar toch wilt kunnen genieten van cannabis zijn edibles een optie. Het nadeel hiervan is wel dat het langer duurt voordat je de effecten voelt (denk aan een half uur tot twee uur) omdat de stoffen eerst opgenomen moeten worden door je spijsvertering. Hierbij is het dus aan te raden om met een kleine hoeveelheid te beginnen. Wanneer je na ongeveer een uur nog niks voelt, kun je de dosering iets verhogen door nog wat meer in te nemen.

Deze website gebruikt cookies

We gebruiken cookies om de inhoud van onze website te personaliseren en het verkeer te analyseren. Hieronder kan je aangeven wat je voorkeuren zijn.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen
https://thegrasscompany.nl/wp-content/uploads/2021/02/grav-DTNYPsP62_Y-unsplash.jpg